loading...
Grah voli vlažno tlo. Da biste dobili bolji urod, važno je da redovito navodnjavate biljku - Magazin
loading...

Grah (lat. Phaseolus vulgaris) je jednogodišnja biljka iz domaćinstava mahunarki (Fabaceae). Potječe iz Srednje i Južne Amerike, mjesto koje su ga u prošlosti uzgajali Indijanci veći od 8000 godina.

Uzgoj zrna graha

Grah voli vlažno tlo. Za veći prinos važno je da biljku jednostavno navodnjavate često. Savjetujemo kako točno to učiniti.

Grah se razmnožava sjemenkama. Sjetva se na otvorenom nakon mraza, jer je uništena na temperaturama ispod -1 ° C. Sjetva se dovršava kopanjem rupa, malih rupa, na tačnom razmaku od 40-50 cm na gredici.

Otprilike 5 sjemenki graha smješteno je u svakom učinkovito na dubinu od 5 cm. Zatim se bunari zagrle ili sjeme zakopa u pod. To je najjednostavniji faktor s grabljem. Voda potpuno.

Kad vegetacija počne klijati, vrijeme je da posadite pomoć u slučaju da ste posadili visok broj graha. Obilno i uobičajeno zalijevanje je neophodno. Konkretno, ako grah podnosi sušu, gnojidba neće biti dobra, a mogućnost mahuna vjerojatno će biti loša.

NISKE VRIJEDNOSTI:

Stabljike postižu vrh od 60 centimetara.

NISKO RANI BROJ
Stara vrsta graha koja se također može koristiti kao suvremeno zrno i sušeno. To je vrlo prirodna rana s malim zrnima – ne želi pomoć da se razvija. Uzgaja se kao i sve različite ‘osnovne’ sorte graha.

NISKO ŽUTI DANI
Starinski broj graha.

NISKO ŽUTO 2 – STARIJE
Posebno za ujednačenu žutu boju zrna.

NISKE CRVENE ROSE
NISKO CRNI TORT
Zastarjeli izbor niskog graha. Nešto pozitivno zrno nego osnovni grah. Cvjeta ljubičasto. Nezrele mahune i sjemenke su ljubičaste boje, a zrelo sjeme postaje crno. Zamišljena je o ljekovitoj vrsti graha koja je korisna za dijabetičare jer smanjuje razinu šećera. Bogat je antioksidansima. Voda tijekom koje se kuha ovaj grah pretvara se u tamnoljubičastu. Zamišljeno je da bude izuzetno ljekovita, pa se obično na Kubi juha poslužuje pojedinačno s bijelom rižom.

NISKO BIJELO BIJELO
Biserni grah ili “Richeta grah” stara je vrsta bijelog graha. Najčešće se sprema s ričetom, zbog čega mu je data jedna druga identifikacija.

VISOKE VARIJETE:

CRNOOKICA – lat. Vigna unguiculata subsp. unguiculata

Potječe iz Azije. Ime je dobila po posebnom izgledu zrna. Nježno je bijelo do žućkasto s malom crnom mrljom. Budući da je to azijska vrsta graha (vigna), u tijeku je i izgleda da se jedva potpuno razlikuje od osnovne vrste graha. Njegovi su mahuni dugi, sferični, u njima je zrno. Zrna su jedva manja od osnovnog graha. Zamišljeno je o polu-visokom izboru. Osobito, ono želi pomoć, mada ne smije biti pretjerano kao kod visokih sorti.

VISOKE ZARADNICE:

Stabljike postižu vrhunac od čak tri metra, zbog čega žele stabilnu pomoć kako bi bile nagnute, to jest, štapovi bi trebali biti postavljeni nakon stabljike, kojom se biljka prihvaća i omota. Morat ćete uzeti u obzir da će prilikom sadnje štapića biljka ‘otežati’ prilikom izrade mahuna, tako da ti štapići zapravo moraju biti agenti i učinkovito pritisnuti na dno kao način da zadrže oblik stabljike ispod opterećenja.

VISOKI BROJNI

Visok izbor koji raste izuzetno učinkovito i zahtijeva dobru pomoć.

VISOKI TREŠNJEVAC RANI
VISOKI TREŠNJEVAC KRAJ
VISOKI OKRUG BIJELI RIJET
Slika Berislava Picek / Hanza Media

VISOKI ŽELJAK
VISOKI BIJELI DOB
ZELENI GRAH
Starinski broj graha s jedva većim i čvršćim sjemenkama. Lijepo za pripremu gotovih ‘jela od kasike’.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *